De ruimte in je eetkamer en het aantal personen dat een zitplaats nodig heeft, zijn factoren die bepalen hoe groot een eetkamertafel moet zijn. Naast jouw eigen wensen zijn comfort, gemak en de loopruimte rond de eettafel ook belangrijk. Welke eettafel past bij jouw wensen?
Welke materialen vloerkleden zijn er?
Vloerkleden zijn er in veel materialen. Grofweg kan je kiezen tussen kleden van natuurlijke materialen (wol, katoen en jute) en synthetische materialen. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Wij hebben ze hieronder op een rijtje gezet voor de meest voorkomende materialen.
Wollen vloerkleden
Wol heeft de unieke eigenschap dat het warmte reguleert. Zo blijven jouw voeten in de winter lekker warm en in de zomer lekker koel.
Voordelen:
- Wol reguleert warmte
- Wol is een sterk materiaal
- Wol heeft een warme uitstraling
Nadelen
- Kan aan het begin pluisjes vormen
- Kan soms zijn vorm verliezen.
- Lastig schoon te maken
Katoenen vloerkleden
Katoen heeft als voordeel dat het een natuurlijk en luchtig materiaal. Katoen is ideaal om van jouw interieur een geheel te maken.
Voordelen:
- Makkelijk te onderhouden
- Veel keuze uit kleuren en prints
- Katoen is sterk en luchtig.
Nadelen:
- Katoen is gevoelig voor loopsporen
- Kleuren kunnen vervagen
- Katoen slijt sneller door het dunne materiaal
Jute Vloerkleden
Jute is een sterk en duurzaam materiaal dat zorgt voor een authentieke look aan in jouw interieur. Daarnaast is het makkelijk te onderhouden.
Voordelen:
- Sterk en duurzaam materiaal
- Gemakkelijk in onderhoud
- Goed voor mensen met allergieën
Nadelen
- Weinig kleurkeuzes
- Kan minder goed tegen water en vochtige ruimtes
- Het materiaal voelt stugger aan
Synthetische vloerkleden
Synthetische vloerkleden zijn vaak gemaakt van polyamide of polyester. Dit is perfect als je een makkelijk te onderhouden kleed zoekt.
Voordelen:
- Het materiaal is kleurvast
- Het materiaal is slijtvast
- Makkelijk in onderhoud
Nadelen
- Geen natuurlijk materiaal
- Ziet er minder authentiek en mooi uit dan natuurlijke materialen
- Materiaal voelt stugger aan
Hoe groot moet je vloerkleed zijn?
Een algemene regel in grotere ruimtes is om de voorpoten van het meubel tegen het vloerkleed te plaatsen. Dit vergemakkelijkt de associatie van het tapijt met al het meubilair, waardoor een "eiland" ontstaat. Dit bevordert harmonie, rust en saamhorigheid in de woonkamer. Meet de bank voordat je er ongeveer 30 centimeter bij optelt. Hierdoor komt het vloerkleed 15 centimeter onder en naast de bank te liggen. Voor een standaard tweezitsbank zijn grote vloerkleden met een diameter van 200 cm of 240 cm typerend, deze passen goed. Bent u in het bezit van een driezitsbank? Later waren 240 x 170 en 300 x 200 centimeter gangbare maten. Wil jij jouw vloerkleed in de eetkamer neerleggen? Kies dan een kleed dat zowel bij de tafel als bij de stoelen past. Zorg ervoor dat het kleed minimaal 70 centimeter rond de tafel ligt, zodat de poten van de stoel niet op de randen van het kleed rusten als je het verplaatst.


Welke vormen vloerkleden zijn er?
Rechthoekige vloerkleden
Rechthoekige vloerkleden vormen eenvoudig een eenheid met jouw andere meubels. Leg je het rechthoekige vloerkleed voor de bank? Kies dan een formaat dat nét iets breder is dan jouw bank. Leg je het kleed voor de bank? Kies dan een kleiner formaat om de ruimte op te vullen.
Ronde vloerkleden
Een rond vloerkleed zorgt voor een speels effect. Denk bijvoorbeeld aan een rond vloerkleed bij een rechthoekige bank. Zet in een kleine ruimte de bank een deel over het kleed heen om de ruimte optisch groter te maken en de rechte lijnen van de andere meubelstukken te doorbreken.
Ovale vloerkleden
Genoeg ronde en rechthoekige vloerkleden gezien? Geef jouw interieur dan een unieke uitstraling met een ovaal vloekleed. Zo zijn ovaalvormige vloerkleden niet alleen ideaal om jouw ruimte optisch groter te laten lijken, maar geeft het ook tegenhang aan de rechte lijnen van de andere meubels.
Het verschil tussen een hoog- en laagpolig vloerkleed
Hoogpolige vloerkleden geven een compleet ander karakter aan jouw interieur dan laagpolige vloerkleden. Zo kan een hoogpolig kleed juist contrast bieden mooi contrast aan een strak interieur terwijl een laagpolig vloerkleed voor een samenhangend geheel zorgt. Ben jij er nog niet uit welk kleed beter in jouw interieur past? We hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.
Hoogpolig vloerkleed
Een hoogpolig vloerkleed heeft een lange lus, wat zorgt voor een dikkere en zachte structuur. Hoogpolige kleden hebben een hele knusse en warme uitstraling. Het contrast tussen een moderne inrichting en een vintage vloerkleed maakt een ruimte interessanter. Ook voelt een hoogpolig kleed heerlijk warm onder uw blote voeten.
Voordelen:
- Warm en zacht voor je voeten
- Nonchalante en luxe uitstraling
- Dempt geluiden
- Vuil is minder snel te zien
Nadelen:
- Lastiger om schoon te houden
- Meubels verschuiven gaat minder makkelijk
Laagpolig vloerkleed
Een laagpolig vloerkleed is een vloerkleed met een korte lus en oogt daarom vaak mooi glad. Laagpolige vloerkleden komen in vaker in verschillende designs en patronen waardoor jij met een stijlvol vloerkleed een uniek interieur kan creeëren. Ook krijgt stof door de lage pool minder snel de kans om te nestelen.
Voordelen
- Gemakkelijk in onderhoud
- Meubels zijn makkelijk te verschuiven op een laagpolig vloerkleed
- Designs en patronen zijn beter zichtbaar
- Strakke look, mooi in een minimalistisch of modern interieur
Nadelen
- Minder zacht voor je voeten
- Houdt minder warmte vast dan hoogpolige kleden.


Wat is de ideale dikte van mijn tafelblad?
Bij het kiezen van een eetkamertafel is het belangrijk om rekening te houden met de hoogte. De meeste eettafels zijn tussen de 70 en 80 centimeter hoog, maar dat zegt nog niet zo snel iets over de dikte van jouw tafelblad. De dikte van jouw tafelblad bepaalt hoeveel ruimte je overhoudt tussen de zitting van je stoel en de onderkant van het tafelblad. Dit is voornamelijk van belang als je lang bent of graag met je benen over elkaar zit. De meeste eetkamerstoelen hebben een zithoogte van 46cm en een zitdiepte van 40cm, maar de juiste zithoogte hangt af van hoe lang je bent en de hoogte van jouw eettafel. Hoe hoger de tafel, hoe hoger de zithoogte van de stoelen kan zijn. Wanneer je een stoel hebt met een armleuning hebt, zorg er dan voor dat er minimaal 2 cm ruimte is tussen de armleuning en het tafelblad zit. Zo kan je de stoel gemakkelijk naar voren en achteren schuiven.




Uitschuifbare eettafels
De ene avond een romantisch diner voor twee, de avond erna gezellig borrelen met een gezelschap van zes en de ochtend erna ontbijten met het gezin van vier: het kan allemaal aan dezelfde eettafel. Rivièra Maison heeft een ruim aanbod aan uitschuifbare tafels voor klein en groot gezelschap! Het is natuurlijk denkbaar dat je voor je eigen huishoudsamenstelling bijvoorbeeld maar twee of vier stoelen nodig hebt aan de eettafel. Als je dan een keer mensen uitnodigt om te komen eten, is het handig dat er ruimte beschikbaar is te maken. Dat is bijvoorbeeld mogelijk door de keuze te laten vallen op een uitschuifbare eettafel. Het voordeel is dan dat de eetkamertafel qua afmeting is af te stemmen op het aantal personen dat gezellig komt dineren.




Welke eetkamertafel past bij jouw interieur?
Verder is het ook nog van belang om op de afmetingen van de eetkamertafel te letten als deze meerdere gebruiksdoelen dient. Bijvoorbeeld als je vaak met zijn allen spelletjes speelt of als er bridgevrienden langskomen om bridge te spelen. Een eettafel dient in deze tijd namelijk vaak tal van andere gebruiksdoelen, zoals voor hobby’s. Denk maar aan het maken van puzzels of aan creatieve knutselactiviteiten.